hypnotherapie: wat is dat?

veel gestelde vragen

Kan iemand je tijdens hypnotherapie of in hypnose iets laten doen wat je niet wilt?

Nee. Jij houdt tijdens de hypnotherapie ten aller tijde de controle. Je hebt ook in hypnose zelf controle over wat er gebeurt. Je hoeft niet bang te zijn voor controleverlies als je in hypnose bent. Je blijft in trance alert en bewust. En als het nodig is, kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken. Je ‘observerende ik’ blijft op de achtergrond aanwezig om de controle weer over te nemen als dat nodig is. Niemand kan je dwingen iets te zeggen of te doen wat je niet wil zeggen of doen. Alle hypnose is “zelf” hypnose, je hebt zelf invloed op wat er in hypnose gebeurt!

Is er een risico dat je niet uit de hypnose komt?

Nee. Zelfs als je in slaap valt, gaat de hypnose toestand over in slaap, en word je gewoon wakker. Een goede deductie of afronding is wel belangrijk.

Kan iedereen in hypnose gaan?

Ongeveer 90% van de bevolking kan in hypnose gaan. 10% van de bevolking is zeer hoog hypnotiseerbaar. De hypnotiseur heeft geen “bepaalde gaven”; hypnose is een vaardigheid die kan aangeleerd worden

wat is hypnose?

Hypnotherapie. Je bent vaker ‘onder hypnose’ dan je denkt! Als je dagdroomt, of misschien opgaat in die ene speciale film of dat boek…

Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Je zet ze als het ware op een zijspoor. Dit type trance (hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie. Je bent dan echt helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. Zo ontstaat ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je mee gekomen bent.

Trance is een fase tussen waken en slapen in. Je komt daar doordat de hypnotherapeut je met suggesties daarheen begeleidt. In deze toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste die je op het goede spoor van een oplossing brengen.

 

wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is niet zweverig of eng!

Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik therapievormen waarvan de werking is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek.

In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf.

Deze therapie leert je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf te luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen en deze op jouw eigen manier toepassen in je dagelijks leven en zo jouw doelen verwezenlijken.

Anders gezegd: onder deskundige begeleiding krijg je meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen waardevolle vermogens in het systeem van de geest en het lichaam beter worden aangesproken. Denk bijvoorbeeld aan het goed omgaan met emoties, en het benutten van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. Wanneer de cliënt goed gemotiveerd is en zich inzet voor verandering, worden vaak al op korte termijn positieve resultaten bereikt. Dit is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.

Contact opnemen als je denkt dat hypnotherapie iets voor jou kan betekenen mag altijd.